Videnskaben bag storytelling

Posted by Peter Jensen on

I begyndelsen af hvert år sætter de fleste marketingteams aggressive mål for deres indhold. Med høje tal hængende over hovedet, skaber de indhold med det eneste formål at "regne en algoritme ud" eller konvertere kundeemner.

Desværre er det sandsynligt, at denne type indhold opfylder traditionelle markedsføringsmål end eksempelvis originalt serie content. Og på grund af dette hævder marketingfolk, at dataene bakker deres strategi op - de gør en forskel og gør flere mennesker opmærksomme på deres produkt eller service. Problemet med denne strategi er imidlertid, at denne type indhold ikke reelt resonerer med publikum på en meningsfuld måde. Jo, det når måske dem, men det gør ikke indtryk på dem. Med andre ord, det vil ikke forvandle dem til livslange fans af dit brand.

Storytelling har dog kraften til at gøre netop dette. Og heldigvis for os bakker neurovidenskaben dét op gang på gang. Lad os se på videnskaben bag selve storytelling, hvorfor det er et så kraftfuldt værktøj for marketingfolk, og hvordan det kan hjælpe virksomheder med at skære gennem støjen.

 

Historier er vanedannende

Inden vores forfædre kunne skrive om farerne ved deres omgivelser og lære deres børn, hvordan man manøvrerer den sociale dynamik i deres samfund gennem bøger, fortalte de historier.

Det anslås, at fra det tidspunkt, mennesker begyndte at tale, til det tidspunkt vi begyndte at skrive, gik der næsten to millioner år. I løbet af denne periode levede de mennesker, der lærte at overleve deres hensynsløse, forhistoriske verden gennem historier, længere og gengives oftere end de mennesker, der ikke gjorde det. Som et resultat af naturlig selektion formede og udformede vores hjerner trang til at opsøge og være øjeblikkelig opmærksomme på fortællinger.

I dag tager brands, der prioriterer historiefortælling, del i deres publikums medfødte behov for fortælling. Det er dem, der vil være i stand til at få deres publikum til at følge med i deres content. Og ikke kun det, men det er dem, der inspirerer deres fans til at sprede ordet blandt deres kammerater og venner.

Du kan se et eksempel på storytelling fra et brand, der går 100% hele vejen i en video, vi har bragt op tidligere:

Historier er mindeværdige

Hvis en videnskabsmand scannede din hjerne, mens du så Stranger Things, ville den lyse kraftigt op. Det øger nemlig din hjernes neurale aktivitet og oplyser den som et juletræ på juleaften.

Når flere dele af din hjerne er aktive på samme tid, øges din evne til at huske, hvad du er engageret i, eksponentielt. Historier advarede vores forfædre om den farlige ulv, der lurer om natten og lærte dem værdifulde sociale normer som generøsitet og samarbejde. Så det faktum, at fortællinger kan skabe stor aktivitet i vores hjerner og gemme information i vores sind, giver god mening. Hvis historier ikke havde denne indflydelse på vores sind, ville vores forfædre ikke have husket, hvordan man skulle undvige den ulv, eller hvorfor de skulle hjælpe deres nabo.

I dag har historier ikke mistet sin charme. Faktisk er en fortællingsdrevet content mere oplagt end nogensinde før i en marketingindustri, der er fyldt til randen med uinspireret indhold. Så stol på neurovidenskaben - hvis du vil gøre dig fortjent til folks opmærksomhed og printe dit brand i deres hjerner, så gør det gennem historier der taler til dit publikums drømme, frygt, ønsker og tro.

 

Historier får os til at føle

Hver marketingmedarbejder har hørt ordsproget om, at mennesker er skabninger af følelser, ikke logik. Men hvordan danner du konsekvent bånd med fremmede, overtaler dem til at købe dit produkt og omdanner dem til fortalere for dit brand? I henhold til neurovidenskab er historiefortælling det bedste valg.

Når vi læser, ser eller lytter til en gripende historie, udløser aktiviteten frigivelsen af oxytocin i vores hjerne, hvilket får os til at forholde os, pleje, stole på og hjælpe andre. I forbindelse med en historie hjælper en hjerne fuld af oxytocin os med at være empatisk med hovedpersonen. Faktisk vil vores empati være så dyb med hovedpersonen, at de samme dele af vores hjerne ville være aktive, som hvis vi faktisk oplevede historien i virkeligheden.

Hvis dit publikum kan stole på dine historier for et ensartet "følelses-fix", bliver de forelsket i dit brand og bliver ved med at vende tilbage for mere. Faktisk har mennesker altid æret store fortællere. I 2017 opdagede antropologer, at de bedste historiefortællere i to forskellige filippinske landsbyer havde en bedre chance for at blive valgt til at være sociale partnere, få samfundsstøtte og have sundt afkom. For brands er fordelene lige så værdifulde for deres bundlinje.

 

Beviset findes i neurovidenskaben

Produktion af indhold, der er designet til at regne algoritmer ud eller konvertere besøgende på hjemmesiden, kan muligvis generere en anstændig mængde visninger og kundeemner til dit team. Og som en marketingmedarbejder med mål, der skal mødes og chefer, der skal behages, er det fristende at prioritere dit teams egne mål frem for dit publikums behov. Men hvis du virkelig ønsker at resonere med et publikum, skabe et varigt indtryk på dem og til gengæld producere reelle langsigtede resultater, er storytelling den bedste vej frem.

← Older Post Newer Post →