5 ting du bør overveje, før dit brand starter på TikTok

Posted by Peter Jensen on

TikTok er et hot topic i disse tider. Det er på alles læber, og det er ikke uden grund... som verdens hurtigst voksende sociale medie ligger nogle imponerende statistikker bag platformen.

Platformen har over 1 milliard aktive brugere med 138 millioner, der er aktive på månedlig basis. Og den gennemsnitlige bruger anvender platformen 90 minutter om dagen (!)

Fordelingen af audience er som følgende:

<19 år udgør 32.5%
20-29 år udgør 29.5%
30-39 år udgør 16.4% 
40-49 år udgør 13.9%
>50 år udgør 7.1%

Så til trods for at platformen tidligere har haft ry for at være for de helt unge, så viser det sig, at målgruppen er modnet - og den modnes fortsat hurtigt.

Formatet på TikTok er typisk relativt korte videoer, men det betyder ikke, at brugerne kun ser et splitsekund, før de scroller videre. 
Den gennemsnitlige watch time er næsten uhørt høj på TikTok, men mere om det senere.

Og det leder til det første punkt, dit brand bør overveje.

Punkt nr. 1: TikTok er en content-driven platform

Måske har du hørt det før - måske har du ikke. Men når jeg siger, at TikTok er content-driven, så mener jeg, at den er content-first.
Det kan nok bedst sammenlignes i modsætning til eksempelvis Instagram, som er en follower-based platform. 

Det handler om den måde, platformene er bygget til at skabe en bestemt adfærd.

Du kan især se det, når du åbner appen. På Instagram lander du på din feed, som udgøres af content fra folk eller brands, du følger. Instagram kunne principielt starte på explore siden, hvor der er en masse content fra folk, du ikke følger, men det gør den ikke (og det samme kan siges om Facebook).

TikTok starter på For You siden. En feed hvor du primært støder på content fra folk, du ikke følger. Du skal selv aktivt vælge at se en feed med dem, du følger. 
Jeg er begyndt at opleve, at TikTok nogle gange åbner på siden Venner på min telefon. Så hvem ved? Måske de tester, om det giver mening at være follower-driven i stedet for content-driven. Men for nu forbliver de det sidstnævnte, og det skal du udnytte, for det er dét, der gør det muligt at få så uendeligt meget eksponering, hvis dit content er godt.

På mange måder lægger platformen langt mere op til en content-adfærd, der ligner den, vi ser på YouTube end på Meta platformene. 

Punkt nr. 2: Også små trends trender på TikTok

Jeg har næsten lyst til at sige "Lidt har også ret", men at kalde de små trends på TikTok for "lidt" virker som en underdrivelse.
Platformen er som bekendt drevet af trends. Det startede med specifikke danse, alle skulle danse, fordi de var populære, men det har nu bevæget sig over i almene trends. Det kunne være en specifikt lyd, som lægger op til at lave en bestemt video, der trender. 

Men der er så mange trends på TikTok konstant, og de skifter ekstremt hurtigt (vi snakker inden for et par uger, før du er late to the party), hvilket resulterer i, at næsten ingen trends går rigtigt viralt som "i gamle dage" - tænk Ice Bucket Challenge. Nuværende trends får måske lige så meget traction og endnu mere reach, men fordi perioden er så kort og med det samme erstattes med noget andet, bliver det overordnede impact af en trend mindre.

Som brand har trends nogle positive effekter. 
Først og fremmest siger det noget om dit brand, hvilket trends I vælger at engagere jer i. Det skal passe på den overordnede trend, men I skal tilpasse det, så det bliver unikt for jeres brand perspektiv og branche. Lykkes et brand med dette, deltager man aktivt i den samme subkultur som sin målgruppe, som dermed bedre kan resonere med brandet, der er in the know.
Desuden kan man nyde godt af mange eksponeringer, hvis man er tidligt med på trenden.

At have en udelukkende trendbaseret strategi til TikTok kan dog være farligt. Jeres content er kun relevant i en kort periode, og det giver ikke mening at reposte opslag senere, for det giver den modsatte effekt, når trenden er død. Så det kræver en konstant opsøgen af trends og produktion af forskellige typer content. Det kan i sig selv også give et forvirrende billede af brandet, hvis ikke man er super skarp på, hvordan man tilgår alle trends.

Alternativet til dette er at have en consistent messaging på TikTok og en decideret content strategi, som man kender det fra andre platforme - og så spice det op med trendbaseret content, når den specifikke trend passer til jeres brand.
At udvikle sine egne koncepter og følge en strategi resulterer også i content, der har mere originalitet og levetid. 

Punkt nr. 3: Story er vigtigere end produktion

Når du lige starter ud på TikTok - og især hvis du kommer fra Instagram, som traditionelt er et meget poleret medie - så bliver du måske lidt overrasket over, at historien er vigtigere end et poleret udseende på TikTok.

Mange af de helt store TikTok creators har skabt et helt liv ved at optage sig selv på sin mobil. 
Men pointen her er faktisk, at denne tilgang ikke er unik for TikTok. Platformen viser det bare i særpræget grad. Mange store YouTubere er faktisk også startet med at optage på sin mobil, og så er de først senere skiftet til dyre kameraer. Men folk fulgte stadig med, fordi historien var god. 

Spørger du mig, så burde det faktisk være tilgangen til at producere enhver video. Også hvis det er til TV. Som mennesker er vi drevet af narrativer (altså, historiefortællinger), så derfor bør det være det primære fokus i enhver produktion. Det handler om at prioritere værdiskabelse og kommunikation højt. 
Dernæst bør du fokusere på, hvordan du bedst muligt kan levere den her historie inden for de rammer, du har.

Men netop fordi det er så særpræget på TikTok - at kvaliteten på mange "virale" videoer er så svingende - så husk på, at mange af de populære videoer er udgivet af privatpersoner. Og privatpersoner har intet at tabe. 
Der er lidt nogle andre spilleregler, når vi repræsenterer et brand. Folk forventer en vis standard, og alt der udgives af lav kvalitet kan skabe direkte associationer til, at produktet også er af lav kvalitet.

Løsningen?
Premium Native Ads. Mere det kan du læse mere om i én af vores andre artikler.

Punkt nr. 4: Det handler om consistency

I punkt 3 nævnte jeg kort virale videoer. Og viralitet ér helt bestemt muligt. TikTok er måske dén platform i verden, hvor der er størst sandsynlighed for at opnå at gå viralt, men som med alle andre platforme, så handler en stærk tilstedeværelse om at være consistent. 

Når vi snakker om consistency på en platform, så er din første tanke måske, at det handler om, hvor ofte du skal poste. Og det er ikke helt forkert, men det er mere end det. 
Det handler også om, at dine følgere ved, hvad de følger jeres TikTok profil for. Hvad kan de forvente at se fra jer? Nogle af de profiler, vi ser, der har en kontinuerlig vækst på platformen, finder et koncept, som de holder sig til. Vi har allerede været lidt inde på det i punkt 2, men consistent messaging er bare én ting, for det kan jo godt udarte sig i forskellige typer content. Dét, jeg snakker om her, er et tilbagevendende koncept. 

Tag et eksempel som Casper Drømme. Han er ikke blevet stor på TikTok, fordi han følger trends eller lignende. Han er blevet stor på platformen, fordi han har fundet et koncept, som han konsekvent laver content ud fra. Konceptet varierer tilpas meget (forskellige madvarer hver gang), og han er en karakteristisk person.

Rådet er ikke, at I skal til at lave taste test på diverse madvarer, men derimod at I skal finde et koncept, I kan producere kontinuerligt som jeres hovedfokus på platformen.

Punkt nr. 5: Kommerciel brug

Selvom TikTok er en platform med stigende interesse fra både brugere og virksomheder, så er platformen stadig relativt ung og umoden. Hvert fald når vi ser på den med kommercielle briller.
Mange af os er jo vant til et relativt sofistikeret setup fra Meta Business Manager, og det ér bare ikke det samme, vi finder hos TikTok. 

Så hvorfor overhovedet bruge tid på TikTok?

Hvis du kunne spole tiden tilbage til 2011/12, hvor Facebook og Instagram var umodne platforme og opbygge en stor følgerskare på platformene, som gjorde, at du var endnu bedre stillet, da begge platforme fik nogle af de mest avancerede business managers nogensinde... ville du så gøre det?

Jeg har endnu ikke mødt én, der har sagt nej. 
Selvfølgelig ville du gøre det, for det ville have sat dig i en ekstremt fordelagtig position mht. datamængder mv. Og du ville have været i stand til at kapitalisere voldsomt meget på det de sidste 10 år.

Det er netop dét window of opportunity, der eksisterer på TikTok lige nu. Og du skal udnytte timingen, så du er klar, når TikTok engang ér klar til kommerciel brug. Og så står du dér, forrest i køen. 

Overvejer du at starte på TikTok? Så kan vi måske hjælpe dig.
Tryk her, og læs mere.

← Older Post Newer Post →