Psykologien bag reklamer: Hvorfor folk ikke kan lide dem

Posted by Peter Jensen on

På globalt plan nåede annonceringsudgifter mere end 330 milliarder dollars i 2019. Og selvom virksomheder fortsætter med at pumpe penge ind i deres annoncekampagner, er der stadig en skræmmende hindring, der blokerer deres vej mod succes: folks utilfredshed med reklamer, der er irrelevante for dem og deres interesser.

Ifølge HubSpot mener 91% af mennesker, at annoncer er mere påtrængende nu sammenlignet med for to eller tre år siden, og 79% mener, at de spores af retargeting annoncer. Så det er ikke svært at forestille sig, hvorfor folk er ret trætte af ads disse dage. Ingen kan lide at føle, at de bare er en del af en eller anden hemmelig algoritme - blot endnu et tal i reklame formlen.

Her hos Labelless Media tror vi faktisk ikke, at reklamer i sig selv er problemet. Det er ikke, fordi alle annoncer er dårlige - det er bare dét, at de typer annoncer, mange virksomheder viser, irriterer folk. Vi foreslår ikke, at du helt opgiver annoncer, men vi foreslår, at virksomheder overvejer hvilken slags annoncer, de laver, og i sidste ende, hvad de håber at opnå ved at køre dem.

 

Lad os tage det fra toppen - hvorfor kan folk ikke lide annoncer?

Tænk på sidste gang du undersøgte et produkt, du overvejede at købe online. Måske var du på jagt efter de perfekte par gummistøvler og endte med at bruge lidt tid på at tjekke et par på en hjemmeside. Pludselig bliver du distraheret af din telefon. Du åbner Instagram, scroller lidt gennem dit feed og ser derefter en annonce dukke op. Og hvad handler den om? Selvfølgelig de støvler du lige tjekket ud et par minutter før.

Du er enten blevet irriteret over annoncen eller glad for at blive mindet om at gå tilbage og købe de fede gummistøvler. I de fleste tilfælde - hvor du bare browser hovedløst - falder du nok i den første kategori. Men retargeting annoncer er faktisk nogle af dem, vi bedst tillader, da de tager udgangspunkt i en eller anden form for interesse. Ufrivillige, helt “kolde” annoncer er derimod en anden sag.

Det viser sig, at vores modvilje mod annoncer har meget mere at gøre med psykologi og vores hjernes kemi, end man måske tror. Som marketingmedarbejder kan dét at forstå, hvad der skubber folk væk, hjælpe dig med at lave bedre annoncer, der faktisk engagerer og glæder dit publikum på nye måder. Lad os grave i psykologien bag, hvorfor folk hader annoncer, så vi kan forstå os selv som mennesker lidt bedre!

 

Annoncer føles som en invasion af privatlivets fred.

Sandheden er, at vi som mennesker ikke kan lide at føle, at vores adfærd spores og analyseres, selvom det er almindelig praksis i disse dage - takket være digital marketing. Reklame kan føles som en invasion af privatlivets fred eller med andre ord: en krænkelse af vores personlige rum.

Faktisk opdagede to neurologer ved University of Caltech, at der faktisk er en struktur i vores hjerne, der er ansvarlig for at fortælle os, hvor grænserne for vores personlige rum ligger, og det kaldes for vores amygdala. Jo mere tid vi bruger online, desto mere oversættes begrebet personlig rum fra det fysiske til det digitale. Folk ønsker kontrol over deres egne personlige grænser i deres daglige liv, og i disse dage inkluderer det også deres online tilstedeværelse.

 

Annoncer afbryder ellers positive oplevelser online.

Hurtigindlæsning af hjemmesider og apps har betinget os til at ønske øjeblikkelig tilfredsstillelse. Vi forventer at få, hvad vi vil, og når vi ønsker det (som normalt er lige nu!). Når du surfer på nettet, kommer digitale annoncer imidlertid i vejen for dette mål og udløser følelser af frustration.

Kan du huske et tidspunkt, hvor du var halvvejs gennem at se en video på YouTube eller Facebook, hvor en mid-roll annonce dukker op for bare at forstyrre din oplevelse fuldstændigt? Ja, vi har alle været der. Intet er værre end at ødelægge et følelsesmæssigt øjeblik mellem dig og en video om en hund, der genforenes med sin ejer - af en reklame!

Hvad du kan gøre i stedet for:

Vi anbefaler, at virksomheder forsøger at skabe tillid med engagerende, kreativt-drevet indhold. Hvordan kan du gøre det med annoncer? Det er et markedsføringsstrategisk spørgsmål, men den bedste måde er, at du ikke kun fortæller folk om din virksomhed, men at du rent faktisk får dem til at kunne lide dit brand.

 

Annoncer, der ikke er engagerende, underholdende eller informative, gør ikke indtryk på køberen.

Mange brands har fanget det faktum, at folk i disse dage træffer købsbeslutninger baseret på de forbindelser, de har med virksomhederne gennem de historier, de fortæller, og de værdier, de opretholder. At appellere til et nichepublikum og skabe en positiv følelsesmæssig forbindelse med dem gennem historiefortælling er en langt bedre brug af dyrebare reklamekroner. Forskning viser, at positive følelser over for et brand har en langt større indflydelse på forbrugernes loyalitet end eksempelvis tillid og andre træk ved brandet. Gammeldags displayannoncer, der opfordrer folk til "Skynd dig at købe nu, før det er for sent!" giver ikke folk varme, positive følelser omkring brandet. Faktisk er annoncer, der mangler nogen form for værdi - hvad enten det er i form af underholdning eller uddannelse - et stor turnoff for folk, der virkelig interesserer sig for værdierne bag de virksomheder, de støtter.

Hvad du kan gøre i stedet for:

Vi mener, at virksomheder bør anvende kreative metoder til historiefortælling gennem indhold og annoncer, der faktisk skaber en stærk følelsesmæssig forbindelse med seeren. Og heldigvis for os marketingfolk, så kan dét at skabe en stærk forbindelse mellem dit brand og din målgruppe resultere i konkrete forretningsfordele.

 

Annoncer er begyndt at føles ens og se ens ud.

Hver dag oplever flere og flere mennesker "bannerblindhed", som er et psykologisk fænomen, der gør visse digitale annoncer "usynlige" for brugere. Dette er blevet veldokumenteret i over 30 år, og det forsvinder ikke lige foreløbig.

Personer, der søger nyheder, er ikke tilhængere af at se mere af det samme. Nyt indhold gør os glade, og hjerneforskning har vist, nye oplevelser udløser dopamin - så forestil dig, hvad der sker i hjernen hos dit publikum, når de ser en din konkurrents bannerannonce, som ligner din? Det er rigtigt ... Ikke ret meget.

Hvad du kan gøre i stedet:

Ud fra en undersøgelse lavet af HubSpot er et flertal enige om, at de fleste online annoncer i dag ikke ser professionelle ud. Respondenter i denne undersøgelse synes ikke kun, at de fleste annoncer i dag ikke ser professionelle ud, men de føler også, at dårlige annoncer giver folk et dårligt indtryk af brandet bag selve annoncerne og de hjemmesider, hvor annoncerne vises.

 

Fremtiden for reklamer.

Som marketingfolk må den måde, vi markedsfører vores produkter og tjenester på via digital reklame, ændres, hvis vi ønsker succes. Ud over det, må den måde, vi tænker om, hvad vores publikum faktisk ønsker fra os, også udvikle sig med tiden.

Nu hvor du kender psykologien bag, hvorfor folk ikke kan lide annoncer, kan du forhåbentlig lægge en markedsføringsstrategi, der er mere gavnlig for alle - en der sigter mod at give værdi til seerne og behandler publikum som de mennesker, de er.

← Older Post Newer Post →