Guide: 10 trin til selv at lave SoMe videoer

Posted by Peter Jensen on

Tror du ikke, at du har tid nok til at lave en video til sociale medier? Er du ikke helt sikker på, hvor du skal begynde? Der er ingen grund til at lade dét forhindre dig i at gøre dine sociale videodrømme til virkelighed. Og selvom der ikke er nogen hemmelig formel til at skabe den perfekte video, er der nogle vigtige trin, du kan følge for at sikre, at dine videoer ikke kun er gennemtænkt og upåklageligt udført, men også engagerende og underholdende. Så her er vores omfattende tjekliste til at skabe videoer til sociale medier.

SE VORES ONLINE MOBILVIDEO FORLØB HER

1. Sørg for, at du har defineret dit mål

Før du springer ud i at producere en video, er det vigtigt at huske, hvorfor du laver videoen i første omgang, og hvad du vil have den til at gøre. Vil du øge engagementet med dine følgere, dele et glimt af din virksomhedskultur eller måske promovere endnu et større stykke content? Stil dig selv disse typer spørgsmål, før du optager, så får du lettere ved at forstå, hvad succeskriteriet er, når videoen er udgivet. Uden et klart mål i tankerne fra start, vil det være vanskeligt at vide, hvilke målinger der betyder mest, når videoen er set af dine følgere.

 

2. Du skal vide, hvor du vil dele det

Når vi taler om følgere, er sociale medieplatforme som Instagram, Twitter, Facebook og LinkedIn alle velegnede til forskellige typer indhold og målgrupper. Så inden du går i gang med at lave din video, skal du overveje, hvad der gør hver platform unik, og hvordan du kan skræddersy dit indhold til selve platformen.

For eksempel handler LinkedIn om at skabe forretningsforbindelser, mens Instagram handler mere om personlige forbindelser og holde sig opdateret med venner eller influencers. Fordi folk har forskellige forventninger til, hvilke typer indhold der deles på hver platform, er det altid vigtigt at have kanalens kontekst in mente.

Udover den type indhold, du skaber, skal du også overveje, hvilket format du bruger. Her er en hurtig gennemgang af de maksimale videolængder for hver platform:

 

Facebook: 120 minutter

Twitter: 2 minutter, 20 sekunder

Instagram-feed: 60 sekunder

Instagram-stories: 15 sekunder

Snapchat: 60 sekunder

LinkedIn: 10 minutter

 

Det er især klogt at optimere til små skærme, da over halvdelen af online videovisninger sker på mobil enheder. Her er firkantet (1:1) video din bedste ven. Firkantet video er ikke kun standard i Instagram-feedet, men det vil også rent fysisk fylde mere på skærmen på Facebook.

Du kan uploade både firkantede og portrætvideoer til Twitter og LinkedIn. Og sidst, men ikke mindst skal du, hvis du laver video til Snapchat, Instagram Stories eller Facebook Stories, optage videoen lodret og derefter redigere inden for billedformatet 9:16.

Hvis du planlægger at genbruge en video på tværs af flere platforme, skal du sørge for, at alt det væsentlige indhold kan passe ind i rammen - især når du laver en lodret video ud fra en video, der oprindeligt er vandret.

 

3. Bestem dit produktionsniveau

Det er vigtigt at forblive realistisk og sørge for, at du ikke laver over-kill med din video. Hvis din første idé er at skyde din video i en regnskov, kan du måske se, om du kan opnå et lignende look ved at skyde i en park tæt på dit kontor i stedet.

Hvad angår rekvisitter, kan du kigge rundt og se, hvad du allerede har på dit kontor, før du køber noget nyt. Flyt ting rundt, tag et par testbilleder og vær kreativ. Hvad der ser “off” ud i det ene hjørne ser måske godt ud i et andet.

Her er det også et godt tidspunkt at finde ud af, om du har brug for yderligere hjælp fra andre på dit team. Kan du filme det selv? Vil der være scener, hvor du har brug for nogle teammedlemmer til at træde ind? Før manuskriptet, skal du sørge for at forstå, hvilke ressourcer du har til rådighed.

Ofte overvurderer man, hvor omfattende produktionsniveauet behøver at være. Tit er det faktisk tankerne bag videoen, der gør den største forskel.
Det kan du bl.a. lære meget mere om i vores online forløb her:

 

4. Skriv et overbevisende script

Selv hvis du ikke har dialog i din video, er det vigtigt at have et koncept og en idé om, hvordan hvert skud ser ud. I videoverdenen føles intet værre end at komme til redigeringsprocessen og indse, at du ikke fik de nødvendige skud for at understrege et budskab.

Selv uden dialog eller mennesker til stede betyder det ikke, at man ikke behøver at skrive et script for at sikre, at man husker al den nødvendige information.

 

5. Afsæt mere tid, end du tror, du har brug for

Bare fordi videoer på sociale medier typisk er korte, betyder det ikke, at du kun skal booke en time for at få alle de optagelser, du har brug for. Det er virkelig let at tænke, at en video til sociale medier vel ikke tager så lang tid, men hvis du ikke har afsat en bestemt tidsramme til optagelse, risikerer du at blive fanget af andre ting og ikke få de skud, du har brug for. Dette er især vigtigt, hvis du arbejder med andre mennesker - du skal altid være sikker på, at du får mest muligt ud af alles tid!

 

6. Optag med redigeringsprocessen i tankerne

At optage med redigering i tankerne er et ret simpelt koncept - det betyder, at du skal huske, hvordan du vil redigere dine optagelser i den nærmeste fremtid, mens du skyder. Før du trykker optag, skal du sørge for, at de medvirkende har øvet deres linjer, at skuddet er i fokus og godt oplyst, og at kameraet står stabilt. Hvis du holder disse ting under kontrol, reduceres mængden af optagelser, du senere skal se igennem.

Og som altid, skal du huske at skyde noget b-roll. Du tror måske ikke, at du har brug for det, men meget af tiden er det b-roll, der supplerer historien og driver fortællingen visuelt. Så når du først tror, du har fået skuddet, skal du fortsætte med at rulle i cirka 10 sekunder. Det er normalt dér, de gode grin og ærlige øjeblikke sker. At have disse perler vil hjælpe med at diversificere dine skud og gøre din redigeringsproces meget lettere!

 

7. Brug hurtige klip

Sociale medier er fyldt med information. Brugerne møder konstant nyt indhold overalt, hvor de bevæger sig. Så start med nogle iøjnefaldende optagelser med det samme for at fange dine seeres opmærksomhed. I dette tilfælde behøver "action" ikke at betyde en biljagt eller noget super ekstremt.

Vi har faktisk en helt bestemt app til mobilen, som vi anbefaler, at du bruger til en start. Se vores kursus, og find ud af hvilken, og hvordan du bruger den:

 

8. Tilføj undertekster

De bedste videoer er dem, der kan konsumeres af alle. Undertekster kan også hjælpe dig med at få din besked mere effektivt ud, uanset hvor eller hvornår nogen ser din video.

I løbet af de sidste par år har Google og Apple begge frigivet opdateringer til deres browsere, der forbyder automatisk afspilning af videoer med lyden tændt. Og du har sandsynligvis bemærket, at enhver video, der er sendt til en social platform - uanset om det er Facebook, Twitter, LinkedIn eller Instagram - også starter uden lyd.

Så husk at tage hensyn til, at du møder mennesker i deres feeds, og det er med lyden slukket.

Facebook og LinkedIn giver dig mulighed for at uploade SRT-filer, men hvad med Twitter og Instagram? Hvis du vil sikre dig, at dine seere stadig kan få mest muligt ud af dit indhold, så anbefaler vi at indsætte dine undertekster på selve videoen, før du uploader til din valgte platform.

 

9. Vælg en iøjnefaldende thumbnail

Dette trin gælder hovedsageligt for Instagram og YouTube, da de andre platforme automatisk afspiller videoer i deres feeds. På Instagram handler det her om videoen på din profil, og her er det vigtigt at sørge for, at thumbnailen giver folk lyst til at se videoen. Du behøver ikke at opfinde den dybe tallerken, men sørg altid for at holde dig væk fra uskarpe skud eller uklare farver, når du vælger din thumbnail.

 

10. Brug en CTA  (når det giver mening)

Uanset om du bruger en CTA på din profil eller i slutningen af din video, skal du altid fortælle dine seere, hvad de skal gøre efter at have set videoen. Selvfølgelig kræver nogle videoer til sociale medier ikke en opfordring til handling, så tilføj ikke en, hvis det ikke giver mening.

En brand touch-video kræver ofte ikke, at seeren gør noget bagefter. Men vil man promovere sit seneste blogindlæg, giver det mening at lave en CTA til seeren om, hvad de skal gøre, efter at have set videoen.

Uanset tilfældet, skal du sikre dig, at du er overbevisende, når du laver en CTA til din video, men ikke for påtrængende. Tilføjelse af noget så enkelt som "Klik på linket i bio for at se mere!" eller "Tjek vores nye indlæg!" i slutningen af din video kan være nok. Hvis en seer elskede din video og ønsker mere, skal du stræbe efter at gøre det så let som muligt for dem at tage det næste skridt.

 

Og det er det!

Fra at sætte dine mål og scripte din video, til at tilføje undertekster og gøre klippene hurtige, ved du nu, hvad det kræver at lave en vellykket video til sociale medier. Gem denne tjekliste, og husk at tage den ét skridt ad gangen (og have det sjovt med det!). Så hvad venter du på? Grib et kamera, eller tag din telefon, og kom i gang!

Hvis du stadig har brug for hjælp, så tjek vores online forløb, Kickstart Din Salgsmotor, hvor vi gennemgår, hvordan du bruger video til at vækste din forretning:

← Older Post Newer Post →