3 eksempler på content marketing og hvad du kan lære af dem
Oversigt:
-
Content Marketing Eksempel - Introduktion
-
Turborg
-
Mercedes
-
Apple
Introduktion
I denne artikel vil jeg gennemgå forskellige eksempler på content marketing fra større brands. Virksomheder i denne størrelse har som regel mere økonomisk bevægelighed, og det betyder, at alle muligheder er åbne for dem, men det betyder ikke nødvendigvis, at alt, de gør, er optimalt.
Vi vil se på, hvad de gør, og hvad du kan lære af netop dét, men også hvad du kan gøre anderledes for at lave endnu bedre content marketing.
Tuborg - Poulsen
Tuborgs "Poulsen" har næsten været umulig at undgå, da de også har brugt serien som betalt annoncering både på diverse online kanaler og TV.
Konceptet er godt content, da det skaber en værdi for seeren, der er større en blot et salgsbudskab - det er noget seeren har lyst til at se. Denne værdi (og generelt hele konceptet) læner sig op ad Martin Høgsted som bærende figur, og det virker. Med associationer fra sketchen "Danish Dynamite", der udelukkende var komisk underholdning, har Tuborg lavet et koncept, der er 85% underholdning med 15% salg i slutningen, hvilket skal skabe associationer mellem følelsen af værdi og Tuborg som brand.
Det er en forfriskende tilgang til markedsføring af øl, og konceptet er også blevet videreudviklet til en julekalender. Især julekalenderen og serie-i-serie konceptet "Scor med Poulsen" ligner mere content, end det ligner salg, og det skyldes måske især indholdets længde, der forskyder fordeling af underholdning og salg til 95/5.
Tuborg er et godt eksempel på, hvordan større virksomheder kan følge tidens tendenser gennem content marketing og dermed positionere sig i øjenhøjde med sine forbrugere.
Dét kan du lære af Tuborg:
Det er dog ikke alt ved "Poulsen" konceptet, der er lige godt. Langt størstedelen af alle videoerne er meget korte, og de giver derfor mere en følelse af at være en reklame, end at være indhold hvor værdien for forbrugeren har været i fokus. Desuden er Tuborg heller ikke gode til at poste kontinuerligt, og her kunne de godt have været mere inspireret af "Danish Dynamite", der havde faste sendetider og mere dybde i indholdet.
Disse "fejltrin" afspejles også i deres antal af abonnenter på YouTube, hvor deres indhold blandt andet ligger. Et så relativt stort og anerkendt brand, der kun lige har på den anden side af 2100 abonnenter tyder på, at de kunne optimere deres tilgang til content marketing - hvis de altså har intentioner om at udnytte den sociale platform (og de muligheder den bringer) til sit yderste.
Mercedes - The Journey That Changed Everything
I modsætning til Tuborg, så har Mercedes-Benz en etableret kanal på YouTube med mere end 1,1 million abonnenter. Man skal selvfølgelig have in mente, at Mercedes-Benz for det første er et større brand på verdensplan, og at luksuriøse biler for det andet er mere sexede på video end en dåseøl. Det er dog slet ikke de eneste grunde til, at Mercedes umiddelbart klarer sig bedre på YouTube.
I det jeg har lyst til at kalde “mini-filmen”, The Journey That Change Everything, starter alt som, ja, en film. Det er især de tekniske virkemidler ved musikken og billedet, vi med det samme associerer med det, vi kender fra en spillefilm. De har fanget vores opmærksomhed. Og denne stil fortsætter gennem hele videoen. Det er en historie, der fortælles.
Historien om, hvordan en virksomhed blev etableret, kan fortælles på mange måder. Ofte er det gennem det, vi hos Labelless Media kalder en se-os-video, der ikke skaber værdi for forbrugeren. Mercedes forstår derimod, hvordan man skaber indhold omkring en inddragende historie, der ikke blot informerer seeren om Mercedes som brand, men i lige så høj grad om den automobile historie. Når man kombinerer det med de tekniske virkemidler, har man et stykke indhold, der skaber stor værdi.
Dét kan du lære af Mercedes:
Én ting, Mercedes kunne gøre anderledes, er at have gjort "The Journey That Changed Everything" til et serie koncept, der kunne opbygge momentum. Ved at skabe serier, laver man noget, folk kan følge med i over en længere periode, og dét gør det for det første mere sandsynligt, at ordet omkring konceptet spreder sig, og for det andet giver det seeren mulighed for at dykke ned i et Mercedes brandunivers, der skaber et endnu større indtryk og tilhørsforhold til brandet. Serieindhold havde især været oplagt til Mercedes' video "MrJWW's First Review of the New CLA", der i stor grad ligner et program som eksempelvis Top Gear, som må siges at have været et succesfuldt program. Her er produktionsværdien også lavere, hvilket rent økonomisk nok gør det mere realistisk at producere i flere afsnit.
Mercedes-Benz formår dog virkelig at mestre potentialet online, og deres tilgang til content marketing er struktureret, velovervejet og dybt professionel. De er ét af de allerbedste eksempler på et verdensomspændende brand, der i dén grad tager content marketing seriøst.
Apple - The Underdogs
Selvfølgelig er Apple med som eksempel på god content marketing. Der er mange eksempler at se nærmere på, men det eksempel, der inspirerede mig til at inkludere dem, er "The Underdogs".
Ligesom ved Mercedes minder dette indhold om en film, hvor Apple brandet kun præsenteres til sidst for at skabe associationen (ligesom ved Tuborg). Gennem videoen anvendes Apples produkter også, og her skabes selvfølgelig også en association, men produkterne falder ind i konteksten på en sådan måde, at det føles naturligt, de er til stede, og indholdet virker dermed ikke som en reklame, der vil sælge til os.
Et andet eksempel, som er gået mere viralt, er Apples video "Holiday - The Surprise", som gør brug af mange af de samme virkemidler som "The Underdogs" blot i en anden kontekst med en anden følelse.
Dét kan du lære af Apple:
Til trods for den høje produktionsværdi og følelsen af at have set en mini-film, så vil Apple kunne optimere sin content marketing ved at skabe serier, hvor de samme personligheder og omgivelser indgår. "Apple at Work" kunne godt være en serie, hvor man følger de samme personer på det samme kontor, der oplever forskellige udfordringer.
På mange måder ligner Apple og Mercedes' tilgang til content marketing altså meget hinanden. Apple har dog én form for serie kørende, der hedder "Shot on iPhone 11 Pro", der både viser telefonens evner, men samtidigt også er interessant indhold.
Apples indhold kan generelt godt drukne lidt på deres YouTube kanal, da de publicerer så meget forskelligt, og det eneste, der virkelig er kontinuerligt, er deres produktvideoer. Så helt kort så kunne Apple måske have gavn af mere kontinuerlighed i deres koncepter (hvilket selvfølgelig er farligt at sige om en virksomhed med over 10 millioner abonnenter).
Bonus: Danske Spil - Lotto millionær nr. 3237
Man kan måske ikke ligefrem sige, at Danske Spil fokuserer på content marketing, men de har alligevel lavet noget indhold, der er et godt eksempel på det.
Du er ikke i tvivl om, at det er en Lotto video, da det står som det allerførste, men kombinationen af teksten og det filmtekniske lægger op til, at det ikke er en poleret reklame. Ved at bruge en sand historie, der samtidig indeholder både glæde og tristhed er videoen et godt eksempel på inddragende indhold, men ligesom ved de ovenstående eksempler mangler der kontinuerlighed i form af at skabe en serie, der udgives konsekvent.
Sådan bruger du selv content marketing
Der er ingen tvivl om, hvorvidt virksomhederne i eksemplerne ovenfor bruger indholdet til forhåbentligt at øge deres salg. Indholdet er dog ikke det, vi vil kategorisere som reklamer. Du kan jo sammenligne det med en reklame fra Bilka eller sågar en reklame for en tilfældig parfume, og så vil du tydeligt se forskellen. I disse eksempler skabes der en dybere værdi. Det skaber måske ikke et direkte salg lige nu, men det skaber en følelsesmæssig forbindelse til brandet, som virksomhederne kan kapitalisere på i fremtiden.
Selvfølgelig er værdi individuelt fra forbruger til forbruger, og det handler om at finde netop dét, der passer på jeres specifikke målgruppe - og grupperingerne i selve målgruppen. Det vigtigste at tage med fra denne artikel er tankegangen omkring dét at skabe indhold. Det handler om at starte med at tænke: "Hvad kan jeg skabe af indhold, forbrugeren vil se?". Dernæst kommer spørgsmålet, hvordan det passer på det, din virksomhed laver.
Som content marketing bureau udarbejder vi koncepter, der blandt andet tager udgangspunkt i ovenstående. Vi går selvfølgelig ind og arbejder dybdegående med vores samarbejdspartnere, men hvis du har brug for mere overordnet, generel sparring om content marketing og dine muligheder hermed, så tager vi gerne en løs snak på telefonen eller via mail.
Du kan sende mig en mail på peter@labellessmedia.com, og så kan vi aftale nærmere.