Videnskaben bag hvorfor vi binge-watcher

Posted by Peter Jensen on

Jeg har sagt det før, og jeg siger det igen: Menneskers attention-span er ikke blevet kortere. Der er blot mere content at vælge mellem, og derfor handler det om RELEVANT indhold. Binge-watching er et eksempel, der understreger dette.

Binge-watching er muligvis ikke et nyt koncept, men det er hurtigt ved at blive det nye “normale”.

For ti år siden, i de mørke dage før fremkomsten af streamingtjenester, var DVD sæt og lejlighedsvise film-maraton de eneste måder at få dit binge-watching-fix. I disse dage gør streamingtjenester som Netflix, Hulu og Amazon Prime dog binge-watching en acceptabel og hurtigt voksende praksis.

Den gennemsnitlige person konsumerer næsten 20 timers TV hver uge. Meget af den tid bruges på at binge-watche: En Netflix-undersøgelse i 2013 fandt, at blandt næsten 1.500 undersøgte tv-streamere binge-watcher 61% af brugerne regelmæssigt (i dette tilfælde blev binge-watching defineret som at se to til tre episoder af en enkelt serie i streg).

Mere og mere evidens tyder dog på, at binge-watching muligvis ikke er den ideelle måde at konsumere medier på. Forskere har fundet en sammenhæng mellem binge-wathicng og lavere søvnkvalitet.

Så hvorfor er binge-watch så så populært? Svaret ligger i, hvordan vores hjerner fungerer, mens vi konsumere indholdet, og hvordan både filmskabere og streamingtjenester konstruerer indholdet, så vi bliver ved med at se videre.

 

Binge-watching er et nemt feel-good fix.

For mange forbrugere giver binge-watching en flugt fra dagligdagen. Underholdning har altid givet mulighed for at flygte fra hverdagen, og binge-watching er ingen undtagelse. Undersøgelser i samarbejde med Netflix viser en sammenhæng mellem stigningen i binge-watch vaner og ønsket om at undslippe et uendeligt hav af "snackable" indhold på sociale medier.

Seerne ser ud til at være enige - den førnævnte Netflix-undersøgelse fandt, at 76% af de adspurgte sagde, at det var en tilflugt fra den travle verden, vi lever i. Og for mange af os er det en meget tiltrængt pause: En nylig meningsmåling fra American Psychiatric Association fandt, at næsten 40% af de adspurgte følte sig mere ængstelige end året før.

Men der er en endnu enklere grund bag, hvorfor vi nyder binge-watching. For at sige det enkelt, så giver det en rar følelse. Faktisk har 73% af os positive følelser omkring binge-watching. Binge-watching producerer en kontinuerlig strøm af dopamin i vores hjerner, og det er det stof, der giver kroppen en naturlig belønning i form af glæde, hvilket påvirker os til at fortsætte denne aktivitet.

 

Grænsen mellem nydelse og usunde vaner.

Binge-watching kan være en fantastisk måde at slappe af og fjerne stress på, men det kan let blive et problem, når du regelmæssigt prioriterer det frem for andre vigtige aktiviteter.

Over tid producerer vores hjerner imidlertid mindre dopamin fra det samme aktivitetsniveau, da vi opbygger tolerance. Det kræver mere og mere af den samme aktivitet for at give os den samme fornemmelse af nydelse, hvilket gør binge-watching så meget sværere at stoppe.

I betragtning af vores præference for at binge-watch nye serier, antager du måske, at det giver en bedre seeroplevelse - men det viser sig, at det heller ikke er tilfældet. Ifølge en undersøgelse fra 2017 kan binge-watch-shows faktisk være mindre mindeværdige og mindre behagelige end at se nye episoder på ugentlig basis. Forskere fandt, at binge-watching viser en reduktion i deltagernes evne til at huske detaljer fra showene, og binge-watchers rapporterede også lavere glæde ved at se showet end dem, der kun så den samme serie én gang om dagen.

Når denne stimulering er væk, er den eneste måde at bringe den tilbage på ved at se flere episoder, selv når det kan være skadeligt for vores helbred og glæde.

 

Sådan finder du en god binge-watch balance.

Binge-watching er en stressaflastning såvel som en adfærd, der er indgroet i os, så der er ingen grund til at føle sig skyldig, mens du klikker på "Jeg ser stadig" for tredje gang.

Men det er vigtigt at huske, at der er en fin balance mellem sunde seervaner og vanedannende opførsel. Forpligt dig til kun at se et vist antal episoder på forhånd, og afskær derefter dig selv og balancer din binge-watching med aktiviteter som træning eller tilbringe tid med vennerne. Disse aktiviteter kan give flere kilder til glæde, hvilket gør det meget mindre sandsynligt, at du bliver afhængig af at se den næste sæson fra start til slut på én gang.

Hvis du kan holde dig til sunde vaner og afbalancere din binge-watching med andre aktiviteter, så høster du al glæden ved at binge-watch - uden at lide de negative konsekvenser.

 

Hvordan udnytter dit brand dette?

Det kan måske lyde kynisk at spørge sig selv, hvordan brands kan udnytte dette. Ikke desto er det jo nok det, du sidder og tænker nu, ikke?

Vi kan jo starte med at pointere, at branded content sjældent har samme længde som Netflix serier, og der derfor ville skulle ekstremt meget indhold til for at kunne binge-watch sådan rigtigt.

Til gengæld kan virksomheder bruge denne adfærdsmæssige tendens (til at binge-watche) til at skabe et brand univers, som forbrugeren bliver fuldstændig opslugt i. Rent praktisk betyder det, at du skal lave serieindhold, der bevæger sig inden for det samme tema. Dette skyldes, at når forbrugeren har set ét afsnit af noget, vedkommende syntes, var spændende, er det jo præcis lignende indhold, de leder efter. Desuden er det en kæmpe fordel, hvis forbrugeren “binge-watcher” dit content, da øget kvalitetstid med dit brand styrker brandets likeability i forbrugerens øjne.

På et mere lavpraktisk niveau skal du gøre indholdet lettilgængeligt. Dette gør du ved at oprette playlister på YouTube, hvor alle afsnit fra serien er samlet. Desuden kan du på YouTube Studio også tilføje såkaldt kort, der gør det let at afspille en ny video eller en helt ny playliste.

← Older Post Newer Post →