Guide: Skab struktur i din storytelling

Posted by Peter Jensen on

Evolutionsbiologer mener, mennesker begyndte at fortælle historier for omkring to millioner år siden - omtrent på samme tid som vi udviklede evnen til at tale. Og da vi ikke begyndte at skrive før 3200 f.Kr., var tale vores hovedform for kommunikation. Til gengæld var historiefortælling den bedste måde at lære andre at navigere i vores hensynsløse, forhistoriske verden på.

Kort sagt er storytelling en evolutionær egenskab. Vores hjerne crawer historier, fordi de var afgørende for vores overlevelse. Interessant nok formede den naturlige selektion også storytelling.

Selvom Netflix, Hulu og vores lokale biografer er fulde af historier, overlevede kun én storytelling struktur den evolutionære selektion. Det er rigtigt - de fleste af nutidens historier følger en struktur, der er blevet brugt gennem millioner af år. Og Hollywood var den første branche, der tjente penge på vores behov for dem.

 

Grundlæggende Hollywood-storytelling elementer.

Alle de bedste historier den samme struktur. Selvom rækkefølgen af begivenheder kan variere, inkluderer hver historie alle følgende elementer:

  • Udstilling: Den verden eller situation, som helten lever i, deres status quo.

  • Opbyggende hændelse: En større begivenhed, der forstyrrer deres status quo, skaber et presserende problem i heltenes liv og tvinger dem til at løse det for at vende tilbage til deres normale liv.

  • Progressive komplikationer: Hindringer, der forhindrer heltenes chancer for at få det, de ønsker, og eskalerer historiens konflikt.

  • Drejepunkt: En åbenbaring, der hjælper helten med at indse, hvad der kræves for at få succes.

  • Krise: En hård beslutning, der enten vil sætte helten på banen for succes eller fiasko. De vender aldrig tilbage til deres normale liv igen.

  • Højdepunkt: Modigt valg, der er nødvendig for at lykkes, og afslører ofte heltens sande karakter og ændrer deres verdensbillede for evigt.

  • Opløsning: Indikationer på, hvor meget helten har ændret sig.

Det er let at se, hvordan hvert af disse elementer spiller ud i et større film, som The Avengers, men det er også muligt at inkludere nogle af disse komponenter i din næste videoserie.

 

5 storytelling-struktur takeaways fra populært indhold.

Hvis du vil mestre håndværket, fortællingsdrevet indhold, skal du først mestre din forståelse af historiestrukturen. Nedenfor er fem måder, du kan sikre dig, at det værdiskabendes indhold, du skaber, betager seeren.

 

1. Sæt et klart mål for helten at nå.

En tilskyndende hændelse skaber eller bryder en historie.
Når du laver en episode til dit video content, skal du sørge for at introducere et presserende problem i heltenes verden, der sætter et klart mål for dem at nå. Når du har gjort det, står de over for to muligheder: Find en løsning eller ignorer problemet helt. Dette valg vil starte hele episodens historie og afsløre for dit publikum, hvad de er ved at komme ind på.

 

2. Blokér heltenes vej til succes så meget som muligt.

Jo flere forhindringer, der blokerer din helt for at nå deres mål, jo mere udfordrende er deres liv. Og jo mere udfordrende din heltes liv er, jo mere tilfredsstillende er det, når de erobrer disse forhindringer og endelig når deres mål.

Din helt kan dog ikke møde den samme type eller størrelse af konflikter, hver gang en hindring dukker op. Dette får din historie til at føles gentagen. I stedet skal du konstant eskalere din historiens konflikt for at holde dit publikum investeret.

En god måde at finde ud af, om du eskalerer din historiens konflikt nok, er at bestemme, om din helt kan vende tilbage til deres regelmæssige liv, efter at de har stødt på en hindring. Med andre ord, hvis de ikke kan vende tilbage til, som tingene var, uden at have lidt noget traume eller utilfredshed, har du eskaleret din historiens konflikt nok.

 

3. Eskalerer spændingen, når du nærmer dig klimaks.

Drejepunktet i din historie flytter fortællingen fra én bestemt følelse til en helt anden. Normalt er det en positiv overgang fra din helt, der svigter så meget, at de har lyst til at opgive, til din helt, der afslører en ny information, der får dem til at indse, at der faktisk er en vej mod succes.

Vi ser imidlertid hurtigt ham falde og vende tilbage til hans gamle vaner. Dette tilføjer momentum til højdepunktet - mens du ser det, kan du ikke lade være med at sidde på kanten af dit sæde og bede om, at helten ikke laver rod i tingene.

Når du udformer din storytelling struktur, kan du overveje at eskalere spændingen i slutningen af dit vendepunkt for at øge din historiens konflikt til et mindeværdigt niveau. Da dit vendepunkt fører til krisen, kan intensivering af slutningen af dit vendepunkt styrke dit klimaks konflikt og spænding.

 

4. Afslut med et twist.

Dit højdepunkt fungerer som sandhedens øjeblik - det er her, dit publikum lærer, om din helt faktisk har modet til at gøre, hvad de har brug for at gøre, og har oplevet en ændring i deres verdenssyn. Det er et rationelt og uundgåeligt resultat af din tilskyndende hændelse. Men uanset om din helt når deres mål under klimaks eller ej, skal det ske på en overraskende måde. Ellers vil din historie virke for forudsigelig.

Når du fremstiller historiedrevet indhold, især dokumentarfilm, er twist den bedste måde at chokere dit publikum og på den måde fastholde deres opmærksomhed. Mennesker er wired til at forudsige ting, så hvis du kan overraske deres prognose for dit indholds plot, vil de være mere opmærksomme på dit indhold og engagere sig mere dybt i det.

 

5. Fremhæv, hvor meget din helt har ændret sig.

Pointen er at afslutte historien og lære dit publikum en livslektion. Så i stedet for at opsummere, hvad der skete under klimaks, skal du fokusere på, hvor meget din heltes verdenssyn har ændret sig siden begyndelsen af din historie.

 

At følge Hollywoods eksempel.

De fleste populære shows følger alle den samme eller lignende struktur. Fordi at uden strukturen, vil din historie falde til jorden. Så næste gang du planlægger at planlægge en video eller serie i long-form, skal du sørge for at inkorporere disse Hollywood-storytelling elementer, så du kan sørge for, at din historie er god.

← Older Post Newer Post →